Browse: 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Wicona
Informatie Agent

Naam: Jan Digneffe

Telefoon: +32 15 29 59 00

Adres: Stephenson Plaza, Blarenberglaan 3A, 2800 Mechelen

Email: jan.digneffe@livenation.be


Wicona

Wicona is terug, zonder airbag dit keer. Wicona Airbag was het pseudoniem waaronder Harald Vanherf zijn eerste en tot nog toe enige soloplaat uitbracht. ‘Up With People’, veertien jaar geleden alweer. Vanherf verwierf respect maar weinig bekendheid in de jaren negentig van de vorige eeuw. Hoodoo Club, een groep (die tevens de opstap was naar het grotere werk voor Mario Goossens), haalde de finale van HUMO’s Rock Rally, maakte twee in beperkte kring zeer gewaardeerde platen (‘Jugstories’ (1994) en ‘A Just Temporary Loss Of Masculinity’ (1997)), en hield er dan mee op.

Groepjes komen, groepjes gaan, en als er geen geld in de bak belandt doorgaans iets vroeger dan nodig. Hoodoo Club maakte americana (Jayhawks, Green On Red, Cowboy Junkies) en australiana (Triffids) met aandacht voor de song met grote S. Als Wicona Airbag probeerde Vanherf die invloeden af te schudden. Songs waren er nog steeds, maar met de hulp van onder meer de Arno-tandem Geoffrey Burton-Mirko Banovic en wederom Mario Goossens werden die te pas en te onpas op Nine Inch Nails-wijze aan stukken gereten. Lawaai als airbag, productie als muzikale veiligheidsgordel. Een bij momenten geslaagd experiment, maar het publiek stopte met luisteren. Vanherf werd geluidstechnicus en een veelgevraagde live-mixer (hij tourde met o.a. Hooverphonic, Zita Swoon, Zornik, Sioen, Millionaire en Vive La Fête). Maar gaandeweg, terwijl hij stukje bij beetje zijn eigen homestudio in elkaar stak, ging hij ook weer schrijven. En daarvoor zij de Heer vandaag geprezen. Op ‘August Heat’, de ingekorte groepsnaam geeft het al aan, dicteren de songs opnieuw de wet. Wicona, zonder airbag. Maar met een indrukwekkende productie en een bijzonder arsenaal aan muzikanten: Luc Weytjens op toetsen (Monza, Meuris, …), Sjang Coenen op bas (Sioen, Admiral Freebee, Axelle Red, Novastar), Kristof Meeuwissen op drums (Gentlemen of Verona), Filip Wauters op gitaar en pedal steel (Arno, Admiral Freebee, Trixie Whitley), en op backing vocals en in de koortjes de hemelse stemmen van Nina Babet, Chantal Kashala, Stacy Orlijan en Pieter- Jan Desmet.

Op ‘August Heat’ gaat Vanherf terug naar zijn roots, zonder rootsrock te serveren. De invloeden zijn er nog maar schreeuwen het niet langer uit. Vanherf neemt ze mee naar waar hij vandaan komt, laat ze zien waar hij zijn eerste tong draaide, voor het eerst de Rolling Stones hoorde, Carver, Fitzgerald en Louis Paul Boon las, The Triffids ‘Wide Open Road’ hoorde zingen. Beeld u een dorp in, de naam is Zutendaal (de kapelaan heet Piet Meertens en speelt gitaar), op tien minuten rijden van een niet zo grote stad.

Omdat er voor één keer zelf kan gekozen worden, heerst er een hittegolf. Mensen met zakdoeken op het hoofd, de ijscoman die gouden zaken doet, en overal, maar altijd in de verte: het geluid van spelende kinderen.

‘August Heat’. Luister er eens naar. (Jurgen Beckers)
 
‘August Heat’ komt in Mei uit bij Under The Pond Records, en is beschikbaar in de betere platenwinkel. Live wordt de plaat voorgesteld op 30 Mei in de muziekodroom in Hasselt.
Browse: 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z